Succesvolle oproep voor financiering van veertig nootmuskaatdrogers 

De actie om € 25.000 bijeen te bieden is een groot succes: 25 vrienden van de Stichting TitanE investeerden in de vorm van een tijdelijk krediet in de productie van 40 drogers voor nootmuskaat. Hiermee financiert TitanE een project dat bijdraagt aan een groene en eerlijke maatschappij. Het is een investering in duurzaamheid en menswaardige zorg.

Het jaar 2021 was voor de Molukse nootmuskaatboeren een rampjaar. Van april tot en met oktober viel extreem veel regen. De opbrengst van de oogst was daardoor heel slecht. Daarnaast werden de boeren gedwongen om hun oogst in de keuken bij open vuur te drogen. De kwaliteit van de gedroogde noten werd daardoor niet geschikt voor de export. Dit leidde tot een merkbare afname van de inkomsten.

De extreme regenval is het gevolg van de wereldwijde klimaatverandering. Maluku zelf is geen vervuiler, maar de inwoners worden wel door de klimaatverandering getroffen. De jaargetijden zijn klimatologisch niet meer herkenbaar. De regenval is in Maluku extreem toegenomen, dit schaadt de economische positie van de boeren in grote mate.

Stichting TitanE heeft in november 2021 een begin gemaakt met de distributie van 11 zelfontwikkelde drogers. De drogers komen ter beschikking van boeren op de Banda-eilanden, op het eiland Buru en in de dorpen Hila en Kaitetu. Dit bleek een groot succes. Door dit succes heeft het Landbouw-departement van de Provincie Maluku 40 drogers besteld. Drogers die op zonne-energie werken. Bij slecht weer en ’s nachts gebruiken de boeren een speciaal komfoor voor het droogproces. Kokosnootbriketten of biomassa zijn de brandstof voor de komforen.

Het Landbouw-departement heeft TitanE gevraagd zelf te zorgen voor de vóórfinanciering. Om hieraan te kunnen voldoen is € 25.000 nodig. Eind januari 2022 zocht TitanE 25 personen of organisaties die elk € 1.000 aan TitanE wilden uitlenen voor een periode van een half jaar. Deze formule bleek een groot succes: binnen twee weken bereikte TitanE het gestelde doel.

Het bestuur van TitanE spreekt haar dankbaarheid en waardering uit aan al diegenen die een bedrag aan TitanE uitleenden.