100% Minyak Kayu Putih, duurzaam en verkrijgbaar bij TitanE

In Nederland heet Minyak Kayu Putih “Eucalyptusolie”. De Molukse gemeenschap noemt het “kayu putih olie”. De kayu putih olie is een etherisch oliesoort en licht groen van kleur. De geur is fris, kruidig en eucalyptusachtig. Winning vindt plaats door stoomdistillatie van de bladeren en twijgen van de kayu putih boom. Deze boom behoort tot de theeboom-familie en alle delen van de boom, maar vooral de vruchten en de zaden, hebben een sterk aromatische geur en een harsachtige, samentrekkende smaak. De kayu putih olie is sinds 1840 bekend in Indonesië door haar voortreffelijke medicinale eigenschappen.

Op de eilanden Ambon, Buru, en West-Seram zijn kayu putih bossen te vinden. Volgens de statistieken zijn zo’n 200.000 hectare beplant met kayu putih bossen. Het zijn natuurlijke bossen en het groeit op vooral voedingsarme rotsachtige gronden. Het is niet in cultuur gebracht en derhalve is er geen gebruik van kunstmest. In Indonesië is kayu putih olie van het eiland Buru de bekendste. De kwaliteit is zeer goed: het bevat 70 % seniol (eucalyptus).

Naar schatting zijn ca. 3.000 inwoners van de Molukken, betrokken bij de productie van kayu putih olie. Voor hen is dit een belangrijk middel van bestaan. De verkregen inkomsten zijn nodig voor de dagelijkse levensbehoefte, educatie van kinderen en de gezondheidszorg.
In totaal betreft de productie 630 kayu putih gezinnen. De afzet is voornamelijk op de lokale markt in Indonesië gericht.

De productie op het eiland Ambon en Buru vindt gedurende het gehele jaar plaats. De bruto-omzet van een boerengezin dat fulltime werkt aan de productie van kayu putih olie, bedraagt gemiddeld € 175 per maand.

TitanE tracht een exportmarkt voor de boeren te creëren zodat zij hun in economische positie kunnen verbeteren en daarmee uit de armoedefuik kunnen ontsnappen. TitanE importeert de flesjes met roller en verkoopt deze in Nederland. De inhoud van een flesje is 25 ml en de prijs per flesje bedraagt €6,00 (exclusief eventuele verzendkosten). Voor meer informatie kunt u mailen naar <info@titane.nl>.

De kayu putih olie kent uiteenlopende toepassingsmogelijkheden. Enkele voorbeelden, verlichting bij: oorpijn, keelontsteking, astma, bronchitis, verkoudheid, griep en ontstekingen aan de luchtwegen, spierpijn. Binnenkort lanceert een brochure over kayu putih olie met aandacht voor de productie, het economisch belang voor de boeren en de eigenschappen van de kayu putih olie.

Bestellingen zijn te plaatsen op de volgende adressen: