70 jaar Molukkers in Overijssel

Op 27 oktober 2020 is in Nijverdal de stichting “70 jaar Molukkers in Overijssel” opgericht.  Doel van de stichting is om tussen maart en september 2021 de aankomst van 12.500 Molukkers in Nederland  te herdenken. Het bestuur van stichting wil stil staan bij de pijnlijke geschiedenis van Molukkers in Overijssel. Het is een stuk geschiedenis dat in herinnering moet blijven.

Multimediaal project Binnen een multimediaal project wil de stichting inwoners van de provincie Overijssel door middel van diverse vormen van communicatie en voorlichting informeren over de komst en het daaropvolgend 70-jarig verblijf van Molukkers in Overijssel. Het project omvat de volgende projectonderdelen om de geschiedenis door te geven:

  • het boek “Verbroken Beloftes”: 30 interviews met Molukkers in Overijssel en een schets van de zeven Molukse wijken in Overijssel
  • een provinciale herdenkingsdag op 4 september 2021 (en tevens de presentatie van “Verbroken Beloftes”)
  • een (reizende) expositie met de titel ‘Van A(lmelo) tot Z(wolle) – Molukkers in Overijssel
  • een website met kofferverhalen
  • een scholenproject
  • één of meerdere podcasts.

Boek “Verbroken Beloftes” Stichting “70 jaar Molukkers in Overijssel” wil onder andere met het boek “Verbroken Beloftes”, de verhalen vertellen van de tweede en derde generaties Molukkers in Overijssel. Hoe kijken ze naar hun geschiedenis? Hoe zijn ze geïntegreerd in de Nederlandse samenleving? Waar zit hun pijn? Hoe zien ze de toekomst  van hun kinderen, de vierde generatie? Doel is om de verhalen te vertellen en te delen, te herdenken en de kennis bewaren om van de geschiedenis te leren.

Het boek begint met een hoofdstuk over de geschiedenis van de Molukkers, verzorgd door Wim Manuhutu, historicus. Daarna volgen zeven hoofdstukken, per wijk één. Elke hoofdstuk bestaat uit een schets in woord en beeld. Kern van het boek zijn 30 interviews met Molukkers van de tweede en derde generatie Molukkers, 4 uit elke woonwijk. Ook een oom/opa uit Wierden en een oma/tante uit Zwolle van de eerste generatie zijn geïnterviewd. Het boek sluit af met een bijdrage van Fridus Steijlen, hoogleraar Molukse geschiedenis, met een blik op de toekomst en een nawoord van Paul Salakory, voorzitter van Stichting “70 jaar Molukkers in Overijssel”.

Presentatie boek en reizende expo De presentatie van “Verbroken Beloftes” en de reizende expo staan gepland op de provinciale herdenkingsdag “70 jaar Molukkers in Overijssel” op zaterdag 4 september 2021. Vanwege de Corona-maatregelen is de presentatie helaas slechts toegankelijk voor genodigden. De organisatie zorgt voor livestreamverbinding, waarover nadere informatie volgt.

Voorverkoop boek “Verbroken Beloftes” Het boek is in de voorverkoop tot en met 4 september 2021 voor €15,00 (excl. verzendkosten). Klik HIER om te bestellen. Per e-mail ontvangt de besteller informatie over verzending en betaling. Vanaf 5 september 2021 kost het boek €20,00 euro excl. verzendkosten.