Toepassing van hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen: zonne-energieverlichting en armoedebestrijding op de Molukken

 

 

Nog steeds zijn er huishoudens op Maluku (circa 40 procent) die het zonder elektriciteit moeten stellen of slechts op beperkte schaal toegang hebben tot een elektriciteitsvoorziening. Voor schoolgaande kinderen uit deze huishoudens betekent dit dat zij vaak geen huiswerk kunnen maken of een boek kunnen lezen, als het donker wordt. Terwijl goed onderwijs juist voor deze groep kinderen het verschil kan maken.

 

 

De zon als energiebron voor verlichting
Wie in armoede wordt geboren, loopt het risico later ook in armoede te vervallen. Een goede opleiding blijkt een sleutelfactor om uit de armoedefuik te ontsnappen: ontwikkeling begint immers bij het scheppen van de juiste faciliteiten thuis en op school om de juiste educatie te kunnen volgen.

Om die reden heeft Stichting TitanE in 2014 het startsein gegeven voor het zonne-energieverlichtingsproject ‘PV-Verlichtingspakket voor 250 huishoudens op de Molukken’. Het project is vooral bestemd voor huishoudens met schoolgaande kinderen op Maluku, die onvoldoende elektrische voorzieningen in huis hebben.

 

PV-verlichtingspakket

 

In de periode januari/februari/maart van dit jaar heeft Gijs Brugmans, voormalig mbo-student Alfa-college Groningen, in het kader van zijn stage een productevaluatieonderzoek uitgevoerd naar het zonne-energieverlichtingsproject ‘PV-Verlichtingspakket voor 250 huishoudens op de Molukken’ van Stichting TitanE/Netwerk Kamboti. Dit project is in 2015 gerealiseerd met 50% medefinanciering van Cordaid. In totaal is in 336 huishoudens een PV-Verlichtingspakket geplaatst. Dit betekent een overschrijding van het streefaantal met 86 units.

Voor het gebruikersonderzoek heeft Gijs interviews gehouden met bewoners/gebruikers in de dorpen Latuhalat en omstreken en Negeri Lima op Ambon, alsook in Wailisa op Seram. De resultaten kunnen als volgt worden samengevat:

• Iedere gebruiker ervaart de door zonne-energie aangedreven lampen als gebruiksvriendelijk.
• In de dorpen op Ambon zijn er gemiddeld minder dan 25% gezinnen met kapotte lampen.
• In Wailisa heeft meer dan 50% van de huishoudens één of meerdere lampen kapot; veel lampen zijn stuk gegaan, omdat ermee gevist werd.
• Meer dan 85% van de kinderen heeft betere resultaten op school.
• In Latuhalat en omstreken alsook in Negeri Lima gebruikt 50% de lamp alleen bij stroomuitval.
• In Ambon bedraagt de gemiddelde besparing per huishouden per jaar gemiddeld 176,03 euro. In Negeri Lima wordt gemiddeld 67,22 euro per • • jaar bespaard, en in Wailisa 34,26 euro.
• De terugverdientijd van een PV-Verlichtingspakket ligt tussen de twee en zeven jaar.
• De gebruikers zijn erg blij met de PV-Verlichting.

 

De onderzoeksresultaten vormen de opmaat voor een campagne ‘PV-Verlichtingspakket voor huishoudens op de Molukken 2.0’.

Voor Kumpulan-organisaties, kerken, instellingen, werkgroepen, woningbouwcorporaties, bedrijven, supermarkten, particuliere initiatieven, politieke partijen en maatschappelijke organisaties biedt het zonne-energieverlichtingsproject een uitgelezen kans een bijdrage te leveren aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. In samenwerking met de saniri negeri en/of de kerk in de dorpen van herkomst kunnen huishoudens met schoolgaande kinderen worden geselecteerd.
Door huishoudens met schoolgaande kinderen op Maluku een zonne-energieverlichtingspakket te schenken, vergroot u tevens de kansen van deze kinderen op goed onderwijs én op een toekomst zonder armoede.

Ondersteunt u dit initiatief, en wilt u een PV-Verlichtingspakket aan uw familie of dorp van herkomst op de Molukken schenken? Dan kunt u zich daarvoor aanmelden bij Tom Tehupuring:

Tel.: +316 51 21 62 67
E-mail: t.tehupuring@titane.nl

Voor meer informatie en inhoudelijke vragen over het zonne-energieverlichtingsproject kunt u eveneens bij Tom Tehupuring terecht.

Kosten
In verband met de gestegen kosten is de prijs van 4 light Kit zonne-energieverlichting met ingang van januari 2018 € 185,- per pakket. In de prijs is inbegrepen verzendkosten Jakarta-Ambon; omzetbelasting; verzekering; transportkosten; montage- en organisatiekosten. De prijs € 185,- geldt alleen voor alle huishoudens op het eiland Ambon.

Voor huishoudens op de Lease Eilanden, Seram, Kei Eilanden, de Tanimbar-Archiphel en de Westerse-Eilanden afhankelijk van de aantallen worden extra transportkosten in rekening gebracht. De exacte kosten worden in overleg bepaald.

Wij hopen op uw begrip voor de aanpassingen

 

[button type=”success” size=”lg” link=”https://titane.nl/campaigns/zonne-energie/donate/”] PV-Verlichtingpakket bestellen [/button]

 

Wilt u samen met ons de strijd aanbinden tegen armoede op Maluku? Stuur een e-mail naar info@titane.nl.

Stichting TitanE heeft de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling); daarmee is uw bijdrage fiscaal aftrekbaar.

 

 

Author Details
Sorry! The Author has not filled his profile.