Stichting Sauwa bezoekt projecten Oma

Deel dit bericht...
Share on Facebook0Email this to someoneShare on LinkedIn0Print this page

Negeri Oma oktober/november 2017

Na een half uurtje met de speed van Tulehu meerden we aan op Oma, bij Kampung Lama. Traditioneel liep ik voorzichtig met blote voeten op het witte strand met hier en daar plastic afval, stukjes hout en glasscherven. Het golvende water wisselde zich af met het vertrouwde warme zand en begroetten me alsof ik niet ben weggeweest. Fijn om de bewoners van mijn ouders, geboortedorp, te mogen verwelkomen. “Su sampai lai”, riep een vrouw, zittend op een houten bank. Haar begroeting klonk als een golfbeweging. Vervolgens ging ik naar mijn vaders ouderlijk huis. Even een gebed en vervolgens met de lokale ojek naar de Taman Baca (TB)/ de Leertuin in Kampung Baru.

 

 

Educatief project
Wij, Nugi Hukom, Dian Huwae, cucu uit Jakarta, Frans Palyama en ikzelf kwamen bijeen met Ibu Watti, Bebi Sekewael en Polly Haumahu, de medewerkers van Sauwa in Oma in de Leertuin/Taman Baca. In het kader van de monitoring werden de programma’s geëvalueerd. Vervolgens werd er gesproken over de jaarplanning van 2018.

Jaarplanning / programma 2018
Inmiddels bestaat TB alweer 10 jaar. Voorstel van het TB team is om alle nationale dagen gekoppeld aan een activiteit in TB te organiseren. Ook de verjaardag van TB zal jaarlijks worden gevierd. Volgende activiteiten worden genoemd:

  • Wedstrijd tekenen, verhalen vertellen enz. Deze activiteit is populair. De winnende deelnemers krijgen een presentje. Gekleurde potloden in een rond blik met deksel, liggen klaar om uitgedeeld te worden aan de winnaars.
  • Educatieve films worden 2 keer per maand vertoond.
    Eenmaal per 3 maanden worden de planken bijgevuld met nieuwe boeken uit Ambon en Jakarta
  • Door erosie is het hek gebroken. Binnenkort zal er een nieuw hek worden geplaatst.
  • Na de vergadering, werden foto’s gemaakt met de kinderen uit het dorp. Lies Knegt-Uneputty heeft 23 T-shirts van haar werk (Arriva vervoersbedrijf) meegegeven. Deze zijn bedoeld voor een wedstrijdactiviteit voor de kinderen.
  • Microkrediet is in proces. De tweede lichting moet nog worden geïnitieerd.

Waterfilter
Dit project “waterfilter” voor 600 huishoudens is voorlopig gestaakt in verband met het instabiele dorpsbestuur. Inmiddels is bekend dat er een voorlopige vervanger voor de Bapa Raja is aangesteld, die betrokken zal zijn bij dit project. Zowel deze vervanger als ook de kerk op Oma zullen worden benaderd.

 

Moestuin
Moestuin op terrein van de basisscholen in Kampung Baru en Kampung Lama bezocht. Green house met beplantingen van verschillende zaadjes lieten zich bewonderen met hun jonge groene blaadjes in de sempe-sempe, aardewerkpotten van het dorp Ouw, eiland Saparua. Met Ouw is een samenwerkingsverband ontstaan naar aanleiding van het moestuinproject. Belangrijk is dat de kinderen met de moestuin bezig zijn en zich bewust zijn van mogelijkheden/variaties van groenten, die in hun eigen dorp kunnen groeien.

 

 

Auteur
Gastschrijver | Deel van Stichting Sauwa
Facebook Comments

Lees ook

Update: Pala-plan en PT.Kamboti Op 15 september 2018 organiseerde Stichting TitanE een seminar met het thema 'Adat Sasi en Duurzaam Samenleven op de Molukken'. Dit was een groot succes. Vanuit verschillende organisaties en individuen hebben wij veel positieve reacties mogen on...
Actie van het jaar: TitanE ‘Spice Package’ Spice Package van Stichting TitanELeestijd: 3 minuten | Door: Charlotte Lopuhaä Het idee van de ‘Spice Package’ is ontstaan na reis van afgelopen oktober naar Maluku. Na 30 jaar heb ik mijn familie weer kunnen ontmoeten en ben ik met een delegat...
“Het was niet alleen een prestatie voor mij alleen, maar voor TitanE en alle mensen die ons st...     Op vrijdag 20 juli finishte Dana Munster na vier dagen lang elke veertig kilometer lopen. Een prestatie die ze dit jaar neerzette voor TitanE en in het bijzonder voor het nootmuskaatprogramma. In haar vorige bericht sprak D...
Jauh dari mata, tapi dekat di hati: Uit het oog, niet uit het hart.     Wortels en bewustzijn Geboren en getogen in Nederland, liggen de wortels van mijn bestaan op de Molukken: het land van mijn voorouders waarmee ik mij verbonden voel, het land waaraan ik mijn identiteit ontleen...