Rabobank Foundation kent PT Kamboti lening toe voor inkoop 35.000 kg nootmuskaat

Deel dit bericht...
Share on Facebook0Email this to someoneShare on LinkedIn0Print this page

 

Eerste nootmuskaat uit nieuwe oogst Hatu (Hitu Barat, Ambon).

 

Rabobank Foundation heeft de aanvraag voor een werkkapitaallening aan PT Kamboti Pusaka Maluku, afgekort PT Kamboti, goedgekeurd. De goedkeuring is vooral de resultante van goed (kern)teamwork en goed samenspel tussen kernteam TitanE, management van PT Kamboti, en Rabobank Foundation.

De aanvraag is bij Rabobank Foundation tot stand gekomen door interventie van TitanE ten gunste van PT Kamboti, een op Ambon gevestigd nootmuskaatverwerkingsbedrijf. De werkkapitaallening is bedoeld om 35.000 kg (= 35 ton) nootmuskaat in te kunnen kopen bij in totaal 2.000 nootmuskaatboeren in de regio’s Hitu Barat, Jasirah Hitu en Ambon Gunung op het eiland Ambon, alsook op de eilanden Saparua en Banda. 30 ton zal worden afgenomen door Verstegen Spices & Sauces, gevestigd in Rotterdam, terwijl 5 ton op de lokale markt zal worden verkocht.

 

 

Impact
De toekenning van de werkkapitaallening aan PT Kamboti betekent een enorme stimulans voor de economische ontwikkeling in de agrarische sector (platteland) op de Molukken, waarbij de ontwikkeling van de nootmuskaatteelt voorop staat. Sinds 2010 faciliteert Stichting TitanE deze ontwikkeling met behulp van het Palaplan (Nootmuskaatplan). In het Palaplan of -programma worden bedrijfsmatige activiteiten gekoppeld aan activiteiten met een non-profit basis. De bedrijfsmatige component geeft een nieuwe dimensie aan de programma’s, waarmee Stichting TitanE zich sinds de oprichting in 1998 bezighoudt.

Tevens biedt de door Rabobank Foundation verstrekte lening PT Kamboti kansen om sociaal impact te genereren door op maatschappelijk verantwoorde wijze verder invulling te geven aan de rol van bruggenbouwer tussen de nootmuskaatboeren en de markt.

Daarnaast maakt de werkkapitaallening het PT Kamboti mogelijk de order van Verstegen uit te voeren; levering hiervan conform contract heeft in dit stadium absolute prioriteit. Hiertoe is op Ambon een sourcingteam geformeerd dat de status en voortgang rond de levering zal monitoren.

 

Dit verhaal blijven volgen > Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

 

 

Auteur

Binnen TitanE verantwoordelijk voor het programma Sociaal Ondernemerschap en in het bijzonder Kamboti Pusaka Maluku (KPM).

Facebook Comments

Lees ook

Luminocean – een sociale onderneming op de Banda eilanden Witlipdolfijnen, gespot tijdens het varen naar een van de vele duikstekken rondom de Banda eilanden.Leuk dat jullie weer mijn blog lezen! Net als vorige maand geef ik deze maand weer een unieke blik in een actieve organisatie op de Molukken, die zic...
Update: Adoptieplan 2.100 nootmuskaatbomen op Banda   In het najaar van 2017 werd het startsein gegeven voor de adoptie van 2.100 nootmuskaatbomen op het eiland Lontar, deel uitmakend van de eilandengroep Banda op de Molukken. Het adoptieplan wordt beheerd door de werkgroep Pertukaran uit ...
Mondiaal Kennisplein Netwerk Kamboti en Stichting Salawaku Hoogeveen over gendergelijkheid uitgestel...     Het tweede Mondiale Kennisplein dat Netwerk Kamboti in samenwerking met Stichting Salawaku op zaterdag 12 mei aanstaande in Hoogeveen zou organiseren, is op verzoek van Stichting Salawaku uitgesteld. Er wordt nog naarstig gezo...
Treasures of Maluku brengt eigen merchandise-lijn uit   Caps, mutsen, t-shirts, hoodies noem maar op. Het zijn producten die veel worden gedragen in de Molukse gemeenschap. Aan een label, een strak ontwerp en vooral herkenbaarheid mag het niet ontbreken. Zo loopt de derde en zelfs vierde gen...