Update: Pala-plan en PT.Kamboti

Op 15 september 2018 organiseerde Stichting TitanE een seminar met het thema ‘Adat Sasi en Duurzaam Samenleven op de Molukken’. Dit was een groot succes. Vanuit verschillende organisaties en individuen hebben wij veel positieve reacties mogen ontvangen. Hartverwarmende reacties, die wij allen hebben meegenomen in het traject om dit thema verder te kunnen uitdragen en realiseren. Bekijk hier de terugblik op het seminar van september, met gasten uit binnen- en buitenland.

 

Pilot certificering Rainforest Alliance

TitanE heeft besloten in 2019 te starten met een pilotproject. Het project gaat over de capaciteitsversterking van nootmuskaatboeren in de dorpen Seith op Ambon en Paperu op Saparua. Hierbij worden circa honderdvijfenzeventig nootmuskaatboeren betrokken. Het doel van dit pilot project is dat alle betrokken boeren kunnen worden gecertificeerd op basis van biologische en duurzame productie. De certificering zal worden uitgevoerd op basis van het Rainforest Alliance-programma. Hiertoe zal in 2019 op Ambon een onafhankelijke certificeringsorganisatie met specialisten in het leven geroepen worden voor het certificeringstraject. Officieel wordt deze organisatie ICS genoemd. Het is een afkorting van Internal Controle System.

Audit: PT. Kamboti

PT Kamboti Pusak Maluku, in het vervolg Kamboti genoemd, speelt een belangrijke rol in het certificeringsproces. Dit betekent dat Kamboti ook als bedrijf moet voldoen aan diverse voorwaarden van Rainforest Alliance.  De lijst van voorwaarden is lang en de gestelde criteria dienen streng nageleefd te worden.

Mede door de verwachte ontwikkelingen in de komende jaren was het noodzakelijk om Kamboti onder het huidige management goed door te lichten. De volgende vragen stonden hierbij centraal:

  1. Kan het management het verwachte productievolume voor zowel de lokale als de internationale markt met zeer hoge kwaliteitseisen aan?
  2. Voldoet de bedrijfsvoering aan de kenmerken van sociaal ondernemen en duurzaam produceren?
  3. Wat is het huidige niveau van het management?

De onafhankelijke audit van Kamboti is uiteindelijk uitgevoerd door accountantskantoor KAP Drs. Bambang Sudaryono & Rekan te Jakarta. Een aanbeveling van onze partner Rabobank Jakarta.

 

Nieuwe algemeen manager

Uit het rapport van de auditor over het gevoerde management bij Kamboti kunnen we concluderen dat het profiel van de huidige manager niet past in het geheel van wat TitanE voor ogen heeft voor de toekomstige ontwikkelingen van Kamboti.

Het is niet eenvoudig, echter heeft TitanE het moeilijke besluit moeten nemen om de huidige manager te moeten vervangen. Dit besluit heeft veel voeten in de aarde. De nieuwe algemeen manager van PT.Kamboti is Amelia Malawauw (bekijk LinkedIn-profiel), een zeer capabele manager met ervaring in binnen- en buitenland. Wij wensen Amelia veel succes toe in de komende spannende jaren bij Kamboti.

Grote uitdaging

Door alle ontwikkelingen bij Kamboti en de internationale markt van nootmuskaat, is de uitdaging voor TitanE enorm. Feit is dat veel nootmuskaatboeren nog steeds arm zijn. Ondanks de geweldige prijzen in bijvoorbeeld Europa, die vele malen hoger liggen, dan wat de boeren  ervoor krijgen.

De nootmuskaatboeren verdienen het, maar zij hebben absoluut ondersteuning nodig. Nootmuskaat uit de Molukken was eeuwenlang geroemd om haar kwaliteit. De manier waarop deze verhandeld werd, heeft de boeren en hun familie echter niet dezelfde welvaart gebracht als die van de exploiteurs.

Molukse Nootmuskaat op de wereldkaart

TitanE wil nootmuskaat uit Maluku en tevens haar geschiedenis zoals die van Banda, opnieuw op de wereldkaart zetten. We kunnen dit gezamenlijk bereiken door ons te onderscheiden van andere nootmuskaatbedrijven op de nationale en internationale markt. Dit is te realiseren met geborgde certificering, innovatieve productie en duurzaamheid. De concurrentie in de wereld is groot, maar op deze wijze kunnen we het ‘duurzame’ marktsegment veroveren. 

Nootmuskaat was goud voor de VOC.

Auteur
Binnen TitanE verantwoordelijk voor het programma Sociaal Ondernemerschap en in het bijzonder Kamboti Pusaka Maluku (KPM).