Oproep: TitanE zoekt support voor belangrijk seminar over Adat Sasi en Molukse nootmuskaat.

 

 

Op zaterdag 15 september 2018 organiseert TitanE een seminar over Adat Sasi en duurzaam samenleven op de Molukken in het MKC in Houten. Het seminar is de officiële aftrap van een pilot om een keurmerk van Rainforest Alliance te krijgen voor Molukse nootmuskaat.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een internationaal keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Het unieke aan de non-profitorganisatie is dat ze niet om lokale duurzame landbouwprincipes heen willen, maar deze juist omarmen. Op de Molukken speelt Adat Sasi in vele vormen nog steeds een belangrijke rol om de balans te behouden tussen mens, natuur en leefomgeving. Voor Molukse nootmuskaat uit de Sasi is bekend dat deze tot de hoogste kwaliteit behoort.

 

 

Voor nootmuskaatboeren is er niet veel veranderd

Eeuwenlang is er wereldwijd en met name in Nederland geprofiteerd van de import en export van nootmuskaat uit de Molukse archipel. Het werd in de middeleeuwen zelf beschouwd als goud. Dit is frappant. Vooral als we vandaag kijken naar de positie van nootmuskaatboeren. Deze is vrijwel onveranderd gebleven. Boeren profiteren nog te weinig van de enorme winsten die grote bedrijven eraan overhouden. Oogsten mislukken door klimaatverandering en de boer komt steeds vaker in de situatie waarbij er geen andere optie meer is dan het land verkopen. Met een keurmerk is hun product meer waard. Zo stijgt hun inkomen en blijft de belangrijke duurzame balans behouden. Steeds meer boeren op de Molukken verkopen hun nootmuskaat aan PT. Kamboti, een lokaal nootmuskaatverwerkingsbedrijf dat sinds vorig jaar in het bezit is van een enorme nootmuskaatdroger.

 

 

Bijzondere gasten

Een seminar is noodzakelijk om iedereen te vertellen hoeveel dit voor de Molukken kan betekenen. Verschillende gasten uit de Molukken vormen dan ook een belangrijk deel van het programma. Denk aan twee Kepala Kewangs*, een leider van de saniri negri, professoren van de Universitas Pattimura en het management van nootmuskaatverwerkingsbedrijf PT.Kamboti (Tawiri, Ambon).  Alle sprekers, ook die uit Nederland, worden snel bekend gemaakt. Naast het hoofdprogramma, nemen we bezoekers mee in de wereld van Adat Sasi om te ervaren hoe dit duurzame systeem, in al haar vormen de Molukken al eeuwenlang in balans houdt. Bekijk hieronder alvast de introductievideo van Arry Sopamena van de saniri negri van Paperu.

 

 

Case for support 

Om het seminar mogelijk te maken vraagt TitanE om support aan haar partners, vrienden en het bedrijfsleven. Een groot deel van de financiering is al gedekt, maar het volledige concept komt pas echt tot z’n recht als we de 100% halen. We nodigen om die reden organisaties en bedrijven uit die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. We bieden sponsorpakketten aan met scherpe tegenprestaties.

 

Ben je een ondernemer of werk je bij een non-profitorganisatie met overlappende doelstellingen? Dan zijn we op zoek naar jou. Open hier onze ‘Case for Support’ voor een gedetailleerde beschrijving en bekijk onze sponsorpakketten: Sponsorpakketen openen. Vragen? Stuur dan een e-mail naar evenementen@titane.nl. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

 

 

 

Author Details
Sorry! The Author has not filled his profile.