Mobiele duurzame droger voor Molukse boeren

Deel dit bericht...
Share on Facebook0Email this to someoneShare on LinkedIn0Print this page

 

 

Op 15 februari 2018 is een definitieve prototype kleine duurzame droger gemaakt. Deze kleine droger draagt de naam “Kambotidroger” of Kamboti Pengering. De vervaardiging van de definitieve prototype ‘Kamboti droger’ is versneld tot stand gekomen door de bestelling van Balai Besar te Passo, zie foto. De droger kost € 350,- De prijs is exclusief transportkosten naar de gewenste locaties.

Mobiele duurzame drogers “Kambotidroger”voor de boeren.
Op de Molukken zijn ruim 2000 nootmuskaatboeren aanwezig. Het aantal nootmuskaat boeren was opgetekend uit eerdere assessments. Door het veranderen van de weersonstandigheden hebben boeren problemen met het drogen van de nootmuskaat en kruidnagels. TitanE heeft een betaalbare droger ontwikkeld ten behoeve van de boeren. De droger werkt volledig op zonne-energie. Het is alleen geschikt voor dagdrogen. De capaciteit van deze droger 225 kg nootmuskaat. De temperatuur varieert van 50°-55° C. Voordeel hiermee is dat de boeren bij opkomende buien de te drogen producten in de droger kunnen laten.

Principe werking
Een zonnedroger kan efficiënter gemaakt worden als een mat-zwarte, metalen plaat het zonlicht opvangt. De efficiëntie van de zonnedroger hangt verder af van:

 • de ventilatie;
 • het absorptieoppervlak t.o.v. het droog-oppervlak en;
 • temperatuur van de buitenlucht. Hoe hoger de temperatuur des te meer vocht er in de lucht kan zitten. Hoe sneller de luchtstroom in de zonne droger des te lager de tempeatuur is. Er is een optimum van de luchstroom in de droger, afhankelijk van de temperatuur en zonlicht. Daarom kan het handig zijn om de ventilatie bij te kunnen stellen.

 

Specificaties Kambotidroger (Pengering Kamboti) :

 1. De Kambotidroger is klimaatneutraal. Geen CO2 emmisie.
 2. Voor het absorberen van de zonne-energie wordt gebruikt gemaakt van een stevige polycarbonaatffolie.
 3. De afmetingen zijn L x B x H zijn : De droger is voorzien van 11 grote laden en 4 kleinere laden. Het gewicht van de droger is 65 kg.
 4. De temperatuur kan oplopen tot 55 graden Celcius.
 5. De droogcapaiteit is 225 kg.
 6. De droogtijd ca 5 dagen.
 7. De droger zijn voorzien van wielen, zodat de droger kan meedraaien met de draaiing van de zon.
 8. De Droger maakt uitsluitend gebruik van zonne-energie.
 9. Het geraamte is van staalconstructie, de wanden van triplex. De wanden zijn van binnen bekleed met aluminiumfolie en aan de buitenkant van gelakt met waterwerende lak. De kleur is zwart voor een maximale warmte absorptie.
 10. De zonne – collector is voorzien van aluminiumbuizen om zo groot warmteoppervlakte te krijgen voor de opvang van zonne-energie. De buizen zijn ook zwart gelakt.

Onderhoud

De Kambotidroger is van binnen eenvoudig schoon te maken en bij regenachtig weer en s’avonds eenvoudig af te dekken met terpal.

Handzaam en praktisch
De boeren hoeven tijdens het droogproces de laden niet telkens eruit te halen, dit is heel efficiënt.  Voedselveiligheid: de nootmuskaat of kruidnagels hoeven niet op straat te worden gedroogd. Hiermee voorkom je de ontwikkeling van bacteriën.

 

 

Te drogen materialen.
De Kamboti-droger is naast het drogen van nootmuskaat ook geschikt voor foelie, nootmuskaatvlees, kruidnagels, Cacao, koffie en copra, geraspte klapper en natte sagomeel.

 

 

Auteur

Binnen TitanE verantwoordelijk voor het programma Sociaal Ondernemerschap en in het bijzonder Kamboti Pusaka Maluku (KPM).

Facebook Comments

Lees ook

Rabobank Foundation kent PT Kamboti lening toe voor inkoop 35.000 kg nootmuskaat   Eerste nootmuskaat uit nieuwe oogst Hatu (Hitu Barat, Ambon).   Rabobank Foundation heeft de aanvraag voor een werkkapitaallening aan PT Kamboti Pusaka Maluku, afgekort PT Kamboti, goedgekeurd. De goedkeuring is vooral de resulta...
Luminocean – een sociale onderneming op de Banda eilanden Witlipdolfijnen, gespot tijdens het varen naar een van de vele duikstekken rondom de Banda eilanden.Leuk dat jullie weer mijn blog lezen! Net als vorige maand geef ik deze maand weer een unieke blik in een actieve organisatie op de Molukken, die zic...
Update: Adoptieplan 2.100 nootmuskaatbomen op Banda   In het najaar van 2017 werd het startsein gegeven voor de adoptie van 2.100 nootmuskaatbomen op het eiland Lontar, deel uitmakend van de eilandengroep Banda op de Molukken. Het adoptieplan wordt beheerd door de werkgroep Pertukaran uit ...
Mondiaal Kennisplein Netwerk Kamboti en Stichting Salawaku Hoogeveen over gendergelijkheid uitgestel...     Het tweede Mondiale Kennisplein dat Netwerk Kamboti in samenwerking met Stichting Salawaku op zaterdag 12 mei aanstaande in Hoogeveen zou organiseren, is op verzoek van Stichting Salawaku uitgesteld. Er wordt nog naarstig gezo...