Mobiele duurzame droger voor Molukse boeren

Deel dit bericht...
Share on Facebook35Email this to someoneShare on LinkedIn0Print this page

 

 

Op 15 februari 2018 is een definitieve prototype kleine duurzame droger gemaakt. Deze kleine droger draagt de naam “Kambotidroger” of Kamboti Pengering. De vervaardiging van de definitieve prototype ‘Kamboti droger’ is versneld tot stand gekomen door de bestelling van Balai Besar te Passo, zie foto. De droger kost € 350,- De prijs is exclusief transportkosten naar de gewenste locaties.

Mobiele duurzame drogers “Kambotidroger”voor de boeren.
Op de Molukken zijn ruim 2000 nootmuskaatboeren aanwezig. Het aantal nootmuskaat boeren was opgetekend uit eerdere assessments. Door het veranderen van de weersonstandigheden hebben boeren problemen met het drogen van de nootmuskaat en kruidnagels. TitanE heeft een betaalbare droger ontwikkeld ten behoeve van de boeren. De droger werkt volledig op zonne-energie. Het is alleen geschikt voor dagdrogen. De capaciteit van deze droger 225 kg nootmuskaat. De temperatuur varieert van 50°-55° C. Voordeel hiermee is dat de boeren bij opkomende buien de te drogen producten in de droger kunnen laten.

Principe werking
Een zonnedroger kan efficiënter gemaakt worden als een mat-zwarte, metalen plaat het zonlicht opvangt. De efficiëntie van de zonnedroger hangt verder af van:

 • de ventilatie;
 • het absorptieoppervlak t.o.v. het droog-oppervlak en;
 • temperatuur van de buitenlucht. Hoe hoger de temperatuur des te meer vocht er in de lucht kan zitten. Hoe sneller de luchtstroom in de zonne droger des te lager de tempeatuur is. Er is een optimum van de luchstroom in de droger, afhankelijk van de temperatuur en zonlicht. Daarom kan het handig zijn om de ventilatie bij te kunnen stellen.

 

Specificaties Kambotidroger (Pengering Kamboti) :

 1. De Kambotidroger is klimaatneutraal. Geen CO2 emmisie.
 2. Voor het absorberen van de zonne-energie wordt gebruikt gemaakt van een stevige polycarbonaatffolie.
 3. De afmetingen zijn L x B x H zijn : De droger is voorzien van 11 grote laden en 4 kleinere laden. Het gewicht van de droger is 65 kg.
 4. De temperatuur kan oplopen tot 55 graden Celcius.
 5. De droogcapaiteit is 225 kg.
 6. De droogtijd ca 5 dagen.
 7. De droger zijn voorzien van wielen, zodat de droger kan meedraaien met de draaiing van de zon.
 8. De Droger maakt uitsluitend gebruik van zonne-energie.
 9. Het geraamte is van staalconstructie, de wanden van triplex. De wanden zijn van binnen bekleed met aluminiumfolie en aan de buitenkant van gelakt met waterwerende lak. De kleur is zwart voor een maximale warmte absorptie.
 10. De zonne – collector is voorzien van aluminiumbuizen om zo groot warmteoppervlakte te krijgen voor de opvang van zonne-energie. De buizen zijn ook zwart gelakt.

Onderhoud

De Kambotidroger is van binnen eenvoudig schoon te maken en bij regenachtig weer en s’avonds eenvoudig af te dekken met terpal.

Handzaam en praktisch
De boeren hoeven tijdens het droogproces de laden niet telkens eruit te halen, dit is heel efficiënt.  Voedselveiligheid: de nootmuskaat of kruidnagels hoeven niet op straat te worden gedroogd. Hiermee voorkom je de ontwikkeling van bacteriën.

 

 

Te drogen materialen.
De Kamboti-droger is naast het drogen van nootmuskaat ook geschikt voor foelie, nootmuskaatvlees, kruidnagels, Cacao, koffie en copra, geraspte klapper en natte sagomeel.

 

 

Auteur
Binnen TitanE verantwoordelijk voor het programma Sociaal Ondernemerschap en in het bijzonder Kamboti Pusaka Maluku (KPM).
Facebook Comments

Lees ook

Update: Pala-plan en PT.Kamboti Op 15 september 2018 organiseerde Stichting TitanE een seminar met het thema 'Adat Sasi en Duurzaam Samenleven op de Molukken'. Dit was een groot succes. Vanuit verschillende organisaties en individuen hebben wij veel positieve reacties mogen on...
Actie van het jaar: TitanE ‘Spice Package’ Spice Package van Stichting TitanELeestijd: 3 minuten | Door: Charlotte Lopuhaä Het idee van de ‘Spice Package’ is ontstaan na reis van afgelopen oktober naar Maluku. Na 30 jaar heb ik mijn familie weer kunnen ontmoeten en ben ik met een delegat...
“Het was niet alleen een prestatie voor mij alleen, maar voor TitanE en alle mensen die ons st...     Op vrijdag 20 juli finishte Dana Munster na vier dagen lang elke veertig kilometer lopen. Een prestatie die ze dit jaar neerzette voor TitanE en in het bijzonder voor het nootmuskaatprogramma. In haar vorige bericht sprak D...
Jauh dari mata, tapi dekat di hati: Uit het oog, niet uit het hart.     Wortels en bewustzijn Geboren en getogen in Nederland, liggen de wortels van mijn bestaan op de Molukken: het land van mijn voorouders waarmee ik mij verbonden voel, het land waaraan ik mijn identiteit ontleen...