Luminocean – een sociale onderneming op de Banda eilanden

Witlipdolfijnen, gespot tijdens het varen naar een van de vele duikstekken rondom de Banda eilanden.

Leuk dat jullie weer mijn blog lezen! Net als vorige maand geef ik deze maand weer een unieke blik in een actieve organisatie op de Molukken, die zich inzetten voor het behoud van de oceanen.

Een stukje herhaling van vorige week, maar wel belangrijk om te onthouden: Om problemen te kunnen schetsen is het belangrijk om een compleet beeld te krijgen van wat er allemaal gebeurt met betrekking tot de Molukse zeeën. Lokale organisaties die zich bezighouden met dit vraagstuk zijn hierin onmisbaar. Daarom geef ik in dit blog een unieke blik in de activiteiten en het werk van Luminocean. Luminocean is een sociale onderneming die samen met de lokale gemeenschap naar een duurzame toekomst wil toewerken op de Banda-eilanden. Dit gebeurt door middel van mariene educatie en onderzoek naar de zee, hand-in-hand met de lokale gemeenschappen.

Word je hier super enthousiast van? Geef ze dan een steuntje in de rug door ze een LIKE te geven op Facebook of een donatie te doen.

Veel lees plezier!

Luminocean – mariene educatie en vrijwilligers programma’s op de Banda-eilanden

De bron van onze inspiratie

Koraalriffen zijn de meest efficiënte ecosystemen in het produceren van zuurstof en het binden van koolstof. Door deze efficiëntie zijn koraalriffen onmisbaar voor onze klimaat en gezondheid. Helaas staan koraalriffen nu voor de grootste uitdagingen die ze ooit hebben meegemaakt: De oceaantemperatuur stijgt waardoor koralen bleken, kustpopulaties blijven groeien, dat bijdraagt aan overbevissing en het verwoesten van koralen dichtbij de kust. Indonesië ligt midden in de ‘hotspot’ van koraal biodiversiteit en de Molukken zijn één van de gebieden met de gezondste koraalriffen en vispopulaties. Echter, staan de Molukken onder erg veel druk door economische ontwikkeling. Economische ontwikkeling kan een negatieve invloed hebben op natuurlijke hulpbronnen, zoals koraalriffen, als het gepaard gaat met veel constructie aan/bij de kust, zonder doordachte milieuoverwegingen. Luminocean, een sociale onderneming, gelooft dat ontwikkeling een positief resultaat kan hebben voor beiden, economie en milieu, als er goed wordt nagedacht over belangrijke focuspunten. Onze missie is het opleiden van de lokale bevolking om hun betrokkenheid bij beslissingen die te maken hebben met ontwikkeling, te faciliteren. Wij benaderen onze missie door focus te leggen op educatie voor drie verschillende leeftijdsgroepen:

  1. In ons milieu educatiecentrum op Pulau Hatta leren basisschoolkinderen basisprincipes over milieuvriendelijk gedrag. Dit houdt in dat ze leren een verschil te maken tussen organisch en anorganisch afval en wat ze ermee moeten doen. Er is ‘hand-on-experience’ waarbij ze tijdens het snorkelen leren over koralen en diverse vissen. Zo wordt er een gevoel van verantwoordelijkheid gecreëerd voor zichzelf, de gemeenschap en het milieu.

Pulau Hatta

Pulau Hatta

2. Met het computer lab ‘Lab kali-kali’, worden kinderen tussen de 9 – 18 jaar getraind, waarbij de meest belangrijke computerprogramma’s worden gebruikt. Deze computerprogramma’s zijn simpele programmeringsspellen en het oplossen van wiskundige problemen. Dit zal de vaardigheden ontwikkelen en bevorderen voor kritisch en probleemoplossend denken.

Pulau Hatta

3. De kernactiviteit van Luminocean is het betrekken van studenten van de visserijschool op Banda Neira. Geselecteerde studenten wordt de mogelijkheid gegeven om veldwerk te doen voor hun bachelor thesis. Tijdens deze bachelor thesis leren ze duiken en alle andere vaardigheden die nodig zijn om koraalrif veldonderzoek uit te voeren en andere technieken die nodig zijn in het veld van mariene conservatie. De studenten werken ook nauw samen met andere vrijwilligers van over heel de wereld die zich aanmelden voor het vrijwilligersprogramma om te leren over het behoud van koraalriffen. Deze interacties zorgen voor een positieve ontwikkeling tussen lokale studenten en vrijwilligers. Het veldwerk van de lokale studenten wordt mogelijke gemaakt door de financiële contributie van de vrijwilligers. De vrijwilligers hebben de mogelijkheid om zichzelf onder te dompelen in de lokale cultuur door bevriend te raken met de studenten. Het onderzoek wordt gecoördineerd door ervaren Indonesische onderzoekers en hun partners, onderzoekers uit Duitsland en Australische instituties, die een adviseursrol hebben voor Luminocean. Bandanese studenten die gefascineerd zijn door het milieu en wie de mogelijkheid hebben gekregen om onderzoek te doen, hebben de eerste stappen genomen naar een academisch/wetenschappelijke carrière. Door zichzelf te ontwikkelen hebben ze de kans om in de toekomst mee te doen in lokale politiek en beslissingen te nemen om hun eilanden en milieu te behouden.

Hoe werkt het?

Op onze website kunnen vrijwilligers, duikers en studenten een overview vinden van mariene biologie cursussen die door ons worden aangeboden. Degenen die zich aanmelden verblijven in ons trainingscentrum en lokale guesthouse Nurasia. De meeste vrijwilligers blijven 2 tot 5 weken. Tijdens het verblijf verbeteren hun duikvaardigheden en krijgen ze meer kennis over koraalriffen en vis. Daarnaast ondersteunen ze lokale studenten bij het veldwerk voor hun onderzoek. Met de financiële bijdrages van de vrijwilligers (€350 per week, hier zit bij inbegrepen: accommodatie, duiken, wetenschappelijke programma’s en de meeste maaltijden), ondersteunen ze ook de kosten die nodig zijn voor het onderzoek van de lokale studenten. De lokale studenten worden geselecteerd op basis van hun motivatie en aanbeveling van hun professoren.

Huidige projecten

Op het momenten zijn er drie onderzoeksprojecten:

  • Bachelor student Andika doet onderzoek naar de timing en synchronisatie van het voortplanten van koralen bij de Lava flow. De Lava flow is een zeer uitzonderlijk rif dat bovenop een lava flow groeit na de laatste vulkanische uitbarsting van Gunung Api Banda. Het is Andika gelukt om koraal eieren te vangen met een zelfgemaakt val. Hier heeft ze ei-DNA uit kunnen isoleren om te bepalen wat voor soort koraal het is. Hij of andere toekomstige studenten zullen de functie van het Lava flow rif, namelijk de toevoer van koraal rekruten naar andere riffen, verder bestuderen. Dit project is mogelijk zeer belangrijk tot het effectief managen van koraalriffen. Vrijwilligers die Andika helpen zullen vallen bouwen en uitzetten om koraaleieren te vangen en zullen veel nachtduiken doen tijdens de nachten met een hoge voortplanting potentie van koralen.
  • De Luminocean veldwerk coördinator op Banda en Marine Science alumni, Herdian, doet onderzoek naar zakpijpen (zie foto hieronder). Sommige zakpijpen komen steeds meer voor op de riffen in rondom de Banda eilanden. Het doel is om erachter te komen of er een negatief impact is van zakpijpen op natuurlijke riffen en hoe sterk deze impact is. Hiervoor worden er surveys gedaan, waarbij er wordt gekeken naar de hoeveelheid van zakpijpen, wat in relatie wordt gebracht met de impact op het rif. Een hypothese is dat koraal kolonies, die gebleekt waren, meer kans hebben om overgroeid te worden met zakpijpen, waardoor de koralen uiteindelijk dood gaan. Vrijwilligers krijgen de kans om deel te nemen aan de surveys en leren hoe ze een ‘image analysis’ programma kunnen gebruiken voor evalueren van data.
  • De Banda eilanden zijn een thuis voor twee verschillende lantaarnvissen. Deze vissen gebruiken bacteriën met bioluminescentie. De bacteriën bevinden zich in een specifiek orgaan dat zich onder hun ogen bevindt. Ze gebruiken het om hun prooi te kunnen vinden in het donker en mogelijk ook voor onderlinge communicatie. Herdian en de directeur van de Visserij school op Banda Neira, Budiona Senen, willen meer te weten komen over de distributie en functie van het lichtgevend orgaan van deze vissen. Het project is bedoeld voor lokale studenten als een bachelor thesis onderzoek. Vrijwilligers en studenten zullen nachtduiken doen zonder licht of het gebruik van rood licht. Op het moment dat hun ogen gewend zijn aan het donker raken ze gefascineerd door de hoeveelheid bioluminescentie die hen omringt en het rif verlicht.
Een survey plannen
Bachelor studenten verrichten onderzoek
Een zakpijp

Onze visie

Wij hopen dat de trainingen die worden gegeven door Luminocean een steun in de rug zullen zijn voor de gemeenschappen op de Banda eilanden, zodat ze in de toekomst hand-in-hand met het behoud van de oceanen beslissingen kunnen nemen. Onze droom is om een voorbeeld te zijn voor andere eilanden in de Molukken of in de koraaldriehoek. Dit hopen we te bereiken d.m.v. het demonstreren dat educatie, onderzoek en kleinschalige toerisme samengevoegd kan worden tot een tool voor duurzame ontwikkeling.

Betrokken organisaties

Luminocean is een merk naam voor het Indonesische sociale onderneming ‘PT Marine Citra Selaras’ en stichting Sea Ventures Trust. In december 2014 is ‘PT Marine Citra Selaras’ tot leven geroepen door de mechanische ingenieur Elsa Santika en de oceanoloog Yulian Syamsuni. Stichting Sea Ventures Trust is een half jaar later opgezet door Elsa Santika en de mariene bioloog Dr. Mareike Huhn. De Duits geregistreerde stichting Bandasea e.V. ondersteunt het milieu educatie centrum op Pulau Hatta en een afval management project op de Banda eilanden. Daarom is het een belangrijke partner van Luminocean. Alle duik gerelateerde activiteiten worden ondersteund door het duikcentrum Bluemotion op Banda Neira.

Bron:

Word vanaf € 2,50 donateur

Wil je meer weten of ken je andere organisaties die zich bezighouden met het behoud van de oceanen? Neem dan contact met mij op.

Auteur
Blogger over klimaatverandering, het leven in de oceaan en de visserij van Maluku.