Een kijkje in het leven van de vrijwilligers van Moluccas Coastal Care (MCC)

Deel dit bericht...
Share on Facebook80Email this to someoneShare on LinkedIn0Print this page

 

 

Leuk dat jullie weer mijn blog lezen! Om problemen te schetsen is het belangrijk om een compleet beeld te krijgen van wat er allemaal gebeurt met betrekking tot de Molukse zeeën. Lokale organisaties die zich bezighouden met dit vraagstuk zijn hierin onmisbaar. Daarom geef ik in dit blog een unieke blik in de activiteiten en het werk van Moluccas Coastal Care (MCC). MCC is een lokale organisatie die zich inzet voor het behoud van de oceanen op Ambon en omliggende eilanden. Het is opgericht door studenten van de Universiteit Pattimura. Voor dit blog heb ik hen gevraagd om jullie kennis te laten maken met het werk van MCC. Het werk wat zij verrichten is onmisbaar in het gevecht voor duurzame ontwikkeling op de Molukken.

 

Word je hier super enthousiast van? Geef ze dan een steuntje in de rug door ze een LIKE te geven op Facebook en te volgen op Instagram 😀

De onderstaande tekst is vertaald naar het Nederlands, aangezien de originele documenten in het Bahasa geschreven zijn. Mocht je liever het origineel willen lezen, download ze dan via de links onderaan dit blog.

Veel lees plezier!

 

Moluccas Coastal Care

Visie:

Een gemeenschap vormen die profiteert van het potentieel van mariene natuurlijke hulpbronnen, de kust en kleine eilandgroepen op de Molukken.

Missie:

  1. Het potentieel onderzoeken van mariene natuurlijke hulpbronnen, de kust en kleine eilandgroepen.
  2. Empowerment van gemeenschappen d.m.v. educatie te bieden over het beheer van natuurlijke mariene hulpbronnen, de kust en kleine eilandgroepen.
  3. Tonen wat het potentieel is van natuurlijke mariene hulpbronnen, de kust en kleine eilandgroepen met het gebruik van technologie, communicatie en informatie.

Welke problemen zijn er?

In dit stuk wordt uitgelegd welke problemen MCC zoal tegenkomt op Ambon en omringende kleine eilanden. Deze problemen hebben ze in korte informatieve video’s uitgelegd. Hieronder geef ik een toelichting over de drie meest voorkomende problemen:

  1. Transportatie problemen op Pulau Luang, Zuid-West Maluku.
  2. Gebrek aan publieke bewustwording over het beschermen van natuurgebieden (het afvalprobleem).
  3. Het verslechteren van de staat van de ecosystemen door ontwikkeling en gewoontes van mensen die het belang van natuur en milieu niet goed begrijpen.

 

Probleem 1 | Transportatie problemen op Pulau Luang                                      

 

In de video wordt uitgelegd dat op Pulau Luang, Mdona Hyera Sub-District het aanmeren van grotere boten (schip) nog niet mogelijk is.  Het schip moet in dieper water wachten op een kleinere boot (katinting) dat de passagiers naar land brengt. Dit gebeurt al decennia lang. De overheid had plannen om een steiger aan te leggen, maar tot op heden is er nog niets gebeurd.

De dorpsbewoners van Pulau Luang werken veelal als zeewier kwekers. Het zeewier wat daar gekweekt wordt is Euchema cotonnii. De totaal productie van zeewier uit Zuid-West Maluku was 3.659,9 to in 2013, terwijl dit 2.888,2 ton was in 2012. Het verbouwen van zeewier is zeer arbeidsintensief. Door de afwezigheid van een steiger worden de arbeid nog zwaarder, doordat de grote pakken zeewier via kleine boten (katinting) naar het schip moet worden gebracht die verder van de kust ligt. Niet zo efficient, waardoor de volle potentie van de zeewierkweek niet kan worden benut.

Een interessante ontwikkeling door de zeewier kweek is te zien in de hoeveelheid vis (ook wel visbestand genoemd) rondom Pulau Luang. Omdat zeewier de belangrijkste handelswaar/inkomstenbron is, vangen vissers meer vis voor de dagelijkse voedselbehoeften. Dit komt doordat de visserij druk een stuk lager is dan op andere eilanden zoals Ambon.

 

Word vanaf € 2,50 donateur

 

Probleem 2 | Gebrek aan publieke bewustwording over het beschermen van natuurgebieden (het afvalprobleem).

Mevrouw Raihan Bugis, de geïnterviewde vrouw in de video, vertelt dat tijdens het regenseizoen het vuilnis wordt verzameld bij Batu Merah. De overheid heeft een vuilnisbak neergezet om afval in weg te gooien, maar helaas gaat het nog veel te vaak mis (zie onderstaande foto’s). Afvalverwerkers krijgen tussen de 5.000 – 10.000 Rupiah betaald om het op te ruimen (tussen de 30 en 60 eurocent). Mevrouw Raihan Bugis is erg verontrust over de verkopers op de markt die achteloos hun afval weggooien.

 

 

Activiteiten van MCC 

MCC gaat langs bij verschillende dorpen en basisscholen om te vertellen over het belang en onderhoud van de natuur. De onderstaande foto geeft een indruk hoe deze bezoeken eruit zien en wie MCC allemaal inspireert.

 

 

Een project waar MCC zich mee bezighoudt, is het in kaart brengen van het zwerfafval in de baai van Ambon. Het doel is om te onderzoeken hoeveel verschillende soorten afval er in de baai rond zwerft. Dit wordt samen gedaan met het Ministerie van Milieu en Bosbouw, het Onderzoekscentrum voor Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen en de Milieu afdeling van de provincie Maluku.

 

 

Probleem 3 | Het verslechteren van de staat van de ecosystemen door constructie (ontwikkeling) en gewoontes van mensen die het belang van natuur en milieu niet goed begrijpen.

 

Case: Negeri Morella – Op de foto’s zijn beschadigde koralen te zien door de constructie van huizen en een bouwvergunning in het midden van een mangrovebos. Door het weggeven van bouwvergunningen zonder erbij na te denken kunnen deze belangrijke ecosystemen zwaar beschadigd raken of zelfs helemaal kapot gemaakt worden.

 

 

Bronnen:

 

Word vanaf € 2,50 donateur

 

Meer weten? Neem dan contact met mij op. In mijn volgende blogs zal ik nog meer aandacht aan Moluccas Coastal Care besteden.

 

 

Auteur
Blogger over klimaatverandering, het leven in de oceaan en de visserij van Maluku.
Facebook Comments

Lees ook

Update: Pala-plan en PT.Kamboti Op 15 september 2018 organiseerde Stichting TitanE een seminar met het thema 'Adat Sasi en Duurzaam Samenleven op de Molukken'. Dit was een groot succes. Vanuit verschillende organisaties en individuen hebben wij veel positieve reacties mogen on...
Actie van het jaar: TitanE ‘Spice Package’ Spice Package van Stichting TitanELeestijd: 3 minuten | Door: Charlotte Lopuhaä Het idee van de ‘Spice Package’ is ontstaan na reis van afgelopen oktober naar Maluku. Na 30 jaar heb ik mijn familie weer kunnen ontmoeten en ben ik met een delegat...
“Het was niet alleen een prestatie voor mij alleen, maar voor TitanE en alle mensen die ons st...     Op vrijdag 20 juli finishte Dana Munster na vier dagen lang elke veertig kilometer lopen. Een prestatie die ze dit jaar neerzette voor TitanE en in het bijzonder voor het nootmuskaatprogramma. In haar vorige bericht sprak D...
Jauh dari mata, tapi dekat di hati: Uit het oog, niet uit het hart.     Wortels en bewustzijn Geboren en getogen in Nederland, liggen de wortels van mijn bestaan op de Molukken: het land van mijn voorouders waarmee ik mij verbonden voel, het land waaraan ik mijn identiteit ontleen...