Jauh dari mata, tapi dekat di hati: Uit het oog, niet uit het hart.

 

 

Wortels en bewustzijn

Geboren en getogen in Nederland, liggen de wortels van mijn bestaan op de Molukken: het land van mijn voorouders waarmee ik mij verbonden voel, het land waaraan ik mijn identiteit ontleen door verwantschap, mijn land van herkomst dat ik niet met het oog kan waarnemen maar dat me wel ter harte gaat.

Gezegend met een bestaan in een democratische rechts- en verzorgingsstaat, wordt mijn leven gekenmerkt door sociale mobiliteit en autonomie. Ook word ik omringd door een rijkdom aan basisvoorzieningen zoals onderwijs, schoon drinkwater en gezondheidszorg. Ik beschouw dit als een zegen, te danken aan de keuze van mijn grootouders die niet vanzelfsprekend was. Zij hebben ervoor gekozen om in 1951 met de ‘Kota Inten’ en ‘Astorias’ de overtocht naar Nederland te maken. Het verblijf in Nederland zou slechts van tijdelijke aard zijn, maar is uiteindelijk permanent gebleken.

In mijn jeugd ben ik opgegroeid in een gezin met liefdevolle ouders. Bewustwording van mijn Molukse roots was en is een vast onderdeel van de opvoeding dat ik nooit als een belemmering heb ervaren. Groot geworden in Lopik, te midden van de koeien en de weilanden, werd ik zo nu en dan wel op harde wijze met mijn andere huidskleur geconfronteerd. Dit deed ik vervolgens vol trots af met de opmerking dat ‘zij’ ervoor in de zon moesten liggen, en ik niet.

Mijn vader

Als tiener kreeg ik voor mijn vader veel bewondering. Hij was de man des huizes bij wie ik zocht naar veiligheid, geborgenheid, goedkeuring en bevestiging. Toegewijd aan zijn werk en gezin, zet hij zich al jarenlang ook als vrijwilliger onvoorwaardelijk, onbaatzuchtig en belangeloos in voor het goede doel. Tegenwoordig doet hij dit onder andere door een waardevolle bijdrage te leveren aan de realisering van de doelen van Stichting TitanE die zich inzet voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling op de Molukken.

Kruiden en specerijen

Dat de Molukken rijk is aan schatten zoals kruiden en specerijen, blijkt wel uit de geschiedenis en rijkdom van Nederland. In schril contrast hiermee staat het verschil in welzijn en welvaart ten opzichte van de Molukken. Indonesië, waarvan de Molukken als provincie deel uitmaakt, wordt niet meer bestempeld als ontwikkelingsland, maar als een middeninkomensland. De Molukken daarentegen behoort tot de vier armste provincies van Indonesië, voldoet aan de kenmerken van een ontwikkelingsland/-gebied en heeft daardoor ontwikkelingshulp hard nodig.

Betrokken bij TitanE

TitanE betekent brug; die spreekwoordelijke brug werd naar mij geslagen, toen ik via mijn vader mocht kennismaken met Stichting TitanE als organisatie, bestaande uit alleen vrijwilligers.

Ik werd geraakt door hun persoonlijke verhalen. Nog altijd ben ik onder de indruk van hun visie, missie en streven naar een duurzame en rechtvaardige samenleving op de Molukken – met behoud van een balans tussen het milieu en de beschikbare energie- en natuurlijke hulpbronnen, gelijke toegang tot primaire basic needs (schoon drinkwater), onderwijs, gezondheidszorg, toepassing van hernieuwbare technologieën en sociaal ondernemerschap.

Bij TitanE heb ik gelijkgestemden gevonden, met wie ik samen maatschappelijk betrokken kan zijn. Daardoor kan ik teruggeven wat ik krijg: liefde voor het land en de mensen waar mijn hart vol van is. En bij Stichting TitanE weet je zeker dat er goede dingen gebeuren met je inzet, maar ook met een financiële bijdrage. De organisatie bestaat namelijk alleen uit vrijwilligers, en daarmee komt 99% van de inkomsten ten goede aan projecten op de Molukken.

Nu ik mijn identiteit ook spiegel aan mijn ouders, is mijn vader geworden tot mijn inspiratie en motivatie. Hij is de lijm die alle stukjes in mijn leven waarnaar ik sinds 2011 op zoek was, tot één geheel heeft gemaakt en die mij ertoe heeft aangezet om langzaamaan in zijn voetsporen te treden. En als voetballiefhebber kan ik zeggen dat de bal nu rond is.

Mijn bijdrage lever ik niet alleen als vrijwilliger, maar ook door een individuele prestatie aan Stichting TitanE te koppelen. Dat doe ik via mijn deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse door 4 keer 40 km te wandelen voor Stichting TitanE. Na vorig jaar met vlag en wimpel de finish te hebben gehaald, loop ik dit jaar wederom de Vierdaagse, maar ditmaal met een oproep aan hen die, evenals ik, Stichting Titané willen steunen. De opbrengst van mijn actie wordt gebruikt voor het seminar ‘Adat Sasi en Duurzaam Samenleven op de Molukken’.

Dus sta op en steun Stichting TitanE met een donatie onder vermelding van ‘Nijmeegse Vierdaagse 2018 Dana’!

[button type=”success” size=”lg” link=”https://titane.nl/campaigns/nootmuskaatprogramma/donate/”] Ik wil graag een donatie doen [/button]

 

Dana Munster

 

Author Details
Sorry! The Author has not filled his profile.