Adoptie van 2.100 nootmuskaatbomen op Banda van start

 

Op 10 september 2017 is het startsein gegeven voor de adoptie van 2.100 nootmuskaatbomen op het eiland Lontar, deel uitmakend van de eilandengroep Banda op de Molukken. De lancering van het adoptieplan vond plaats tijdens een Benefietdiner van TitanE ten huize van Gerard Munster en Nico Matser in Lelystad.

De presentatie werd verzorgd door Jan ter Huizen, lid van de werkgroep Pertukaran uit Groningen. De werkgroep beheert het adoptieplan in samenwerking met TitanE en Mae Nusu, Commanditaire Vennoot in het adoptieplan op Ambon. Sarah-Ellen Saija en Tom Tehupuring (foto) zorgden voor de muzikale omlijsting van het Benefietdiner.

Aanbod en deelname
De adoptie van nootmuskaatbomen op Banda is vooral ingegeven door het motief dat veel nootmuskaatboeren op de Banda-eilanden problemen hebben met de exploitatie van hun nootmuskaatplantages. Eén van de oorzaken hiervan is de migratie van jongeren uit het dorp/platteland naar de steden om te studeren of te werken.
Tegelijkertijd hebben de boeren financiële middelen nodig voor het onderwijs van hun kinderen, de gezondheidszorg van hun gezinnen en zo meer.
Door de plantages gedeeltelijk te verhuren, kunnen zij op korte termijn inkomsten genereren. Daarbij komt dat de gronden voor de familie van de boeren behouden blijven, en met de inkomsten arbeidskrachten kunnen worden ingehuurd om de gronden te bewerken, te onderhouden of uit te bouwen.

Wat houdt het adoptieplan precies in, en hoe kan men aan het adoptieplan deelnemen?

Het adoptieplan behelst een aanbod van – zoals gezegd – in totaal 2.100 nootmuskaatbomen, verspreid over in totaal veertien eigenaren in zes verschillende dorpen, gelegen op het eiland Lontar op de Banda-eilanden. De huur bedraagt 20,00 euro per boom.

 

Deelname aan het adoptieplan is op de volgende manieren mogelijk:

    • 20,00 euro per boom als gift doneren; TitanE heeft de ANBI-status.
    • Eén of meerdere bomen voor 20,00 euro per boom adopteren, waarbij de investering na vijf jaar wordt terugbetaald, en het beoogde rendement wordt ingezet in andere projecten op de Molukken.
    • Eén of meerdere bomen voor 20,00 euro per boom adopteren, waarbij de investering na een periode van vijf of tien jaar de investering + een beoogd rendement van vier procent na vijf en tien jaar worden uitbetaald.

 

Interesse om één of meer bomen te adopteren?

Meld dit aan de werkgroep Pertukaran – persoonlijk of via de e-mail: pertukaran17@gmail.com, en er wordt vanuit de werkgroep contact met je opgenomen. De werkgroep Pertukaran bestaat uit: Edo Pattiwael, Henk Wieringa, Piet Gorter en Jan ter Huizen. Voor meer informatie over de werkgroep en het adoptieplan zie de website: www.pertukaran.nl.  

Het Benefietdiner heeft netto 550,00 euro opgebracht. De netto-opbrengst wordt onder andere aangewend voor capaciteitsversterking van CV Mae Nusu.

 

Auteur
Sorry! The Author has not filled his profile.